De populariteit van de Labradoedel

De Labradoodle

De Labradoodle

De populariteit van de Labradoedel is de laatste jaren sterkt toegenomen. Dat is vooral gekomen door het tv-programma van “boer zoekt vrouw”. Yvonne Jaspers verscheen regelmatig op de tv met haar Labradoedel. Vanaf dat moment zie je ze steeds meer.

De Labradoedel is de Nederlandse vertaling van de Labradoodle.

Omdat de Labradoedel een kruisingsproduct is, wordt het door de FCI niet als een ras erkend.

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) is een wereldwijd overkoepelend orgaan op het gebied van honden (Kynologie).

De FCI werkt samen met een groot aantal nationale kennelclubs. De Nederlandse Raad van Beheer is aangesloten bij de FCI.

Door de FCI worden er momenteel 344 hondenrassen erkend. Hieronder valt niet de Labradoedel.

inhoud tekst

De populariteit van de Labradoedel

De Labradoodle speelt graag met water.

De Labradoodle speelt graag in water.

Dat je tegenwoordig een Labradoedel zo vaak ziet komt niet uit zichzelf. Ook niet alleen door alleen de hond op de tv te laten verschijnen.

Het is een lieve, intelligente en zorgzame hond.

De pups van de Labradoedel hebben geen consistente voorspelbare eigenschappen. Dat komt omdat de pups afkomstig zijn van meerdere soorten honden.

De kenmerken van het gedrag blijven bij een Labradoedel enigszins onvoorspelbaar.

Het uiterlijk van een Labradoedel

Omdat hij wordt gefokt uit een Labrador Retriever en een Franse poedel houdt hij zijn uiterlijk tussen deze twee rassen.

Een Pup

Een Labradoodle Pup

De vacht kan daarom ook meerdere kleuren hebben. Zo kan hij blond, peper en zout, rood, bruin, wit, zwart, goud, zilver en karamel van kleur zijn.

Ook de haren kunnen verschillend zijn. Hij kan krullen hebben, maar ook kort- of langharig zijn.

De grootte

De Labradoedels zijn in drie verschillende maten verkrijgbaar.

Je hebt een standaardmodel dat een hoogte heeft 60 – 65 cm, een medium van 45-58 cm en de mini van 40 tot 45 cm.

De standaard heeft een gewicht voor teven van 20 tot 27 kg en voor reuen van 25 tot 35 kg.

De Labradoodle

De Labradoodle

Het medium heeft een gewicht tussen de 17 en de 23 kg en de mini tussen de 10 en de 12 kg.

De verschillende maten hebben het voordeel dat je kunt kiezen.

Wanneer je graag dagelijks lange wandelingen maakt, kun je beter een grote Labradoedel nemen. Zij lopen graag en dan kun je hiermee dagelijks gaan wandelen.

Zoek je echter een hond meer voor in huis dan kun je beter een mini nemen. Zij moeten natuurlijk wel uitgelaten worden, maar hebben niet beslist dagelijks lange wandelingen nodig. Een mini is ook gemakkelijker om in huis te houden.

Andere kenmerkende eigenschappen van de Labradoedel

Labradoodle

Labradoodle, dichte krullende vacht

De staart wordt vaak krom omhoog gedragen.

De ogen zijn groot, ovaal en levendig. Wanneer ze je aankijken kun je letterlijk en figuurlijk wegsmelten van de aanblik van de Labradoedel.

Het hoofd van de Labradoedel is breed en de snuit is korter dan de hersenschedel.

Het karakter van de Labradoedel is vrolijk, actief en vriendelijk. Hij is erg sociaal naar andere mensen en honden. Omdat een Labradoedel de emoties zo goed kan aanvoelen wordt hij vaak als een therapiehond gebruikt.

Als therapiehond boekt hij zeer goede resultaten bij personen die ADHD en PSS hebben. Zij hebben er baat bij dat deze bij hun is.

Hoe is de Labradoedel ontstaan?

Omdat er een vrouw in Australia was die een allergievrije geleidenhond nodig had is Wally Coron gaan proberen de eerste allergievrije hond te gaan fokken. De vrouw was slechtziend en had een blindengeleidenhond nodig, maar haar man was allergisch voor honden.

Wally Coron wat een fokker was van de Royal Victorian Guide Dogs Association kruiste als eerste in 1989 een labrador retriever met een poedel.

De poedel voor de kuising

De poedel

Zijn gedachte was een hond te fokken met de vacht van de poedel en de intelligentie van de labrador retriever. Omdat hij een naam zocht, heeft hij de combinatie ervan genomen en noemde het de Labradoodle (Labradoedel).

De labrador

De Labrador

Omdat de Labradoedel zo’n dichte vacht heeft, is het net alsof hij geen haren en huidschilfers verliest. Daarom zal een persoon er niet zo snel allergisch voor zijn.

Een Labradoedel verhaart wel en laat ook huidschilfers los, maar deze blijven in de dichte vacht zitten.

Verzorging van de vacht

Daarom moet een Labradoedel minimaal een maal per week maar het liefst dagelijks zeer goed geborsteld worden. De losse haren en huidschilfers die in de vacht zitten moeten eruit verwijderd worden.

Op die plaatsen waar er op het lichaam veel wrijving is moet extra goed worden geborsteld. Op die plaatsen ontstaan er gemakkelijk klitten en die moet je nu juist voorkomen.

Omdat de vacht van de Labradoodle blijft groeien is het verstandig hem minimaal om de drie maanden te laten trimmen.

Er zijn personen die het goed vinden om de Labradoedel te laten scheren en anderen vinden het weer mooier om hem te laten knippen.

Het maakt in principe niet uit wat je doet als hij maar goed wordt onderhouden. Er zijn ook Labradoedels die je niet mag scheren. Daar weet een trimmer of trimster alles van.

Opvoeden

Spelen met een Labradoodle

Een Labradoodle heeft veel beweging nodig

Het is belangrijk dat je, wanneer je hem als pup neemt, de regels vanaf dag 1 handhaaft. Het hele gezin moet dezelfde commando’s geven.

Ook is het een goede zaak om met een pup naar een cursus te gaan. Ze leren daar dan de belangrijkste gedragsregels, zoals zitten en blijven, maar ook met andere honden en mensen omgaan.

Een pup moet ook in huis worden aangeleerd wat hij wel en niet mag doen.

Voeding

Omdat een Labradoedel een moeilijke eter is, zal je in het begin daar best problemen mee hebben.

Je moet trachten te onderzoeken wat een goede voeding voor de pup is en wat hij of zij graag zal eten.

Voordat je echter besluit om een Labradoedel te nemen, moet je alles zien te weten te komen over deze honden. Daarvoor is het verstandig dat je het boek “Labradoodle Geheimen” eerst zeer aandachtig doorleest. Het boek is vrij goedkoop in aanschaf en je komt alles over je toekomstige maatje te weten. Je moet weten wat je nodig hebt voordat hij of zij in huis komt. Wat moet je doen bij een dierenarts? Moet je de hond verzekeren? Dit zijn enkele vragen van de zeer velen die in het boek zeer goed worden uitgelegd.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *