De labrador Retriever

Wanneer je aan het wandelen bent, dan zul je met vaste regelmaat een Labrador Retriever tegenkomen. Je moet het ras niet verwarren met een Golden Retriever, omdat het twee verschillende soorten rassen zijn, terwijl ze veel op elkaar lijken.

Een Labrador Retriever

Je ziet een Labrador vaak en dat is natuurlijk niet voor niets. Het zijn lieve aanhankelijke honden, die slim en energiek zijn.

Je kunt ze tegenkomen in de kleuren zwart, blond of bruin. De grootte van een reu bedraagt 53 tot 57 cm en van een teef van 51 tot 56 cm. Het gewicht van een reu loopt uiteen van 30 tot 35 kg en van een teef van 28 tot 35 kg. De haardracht is kort, stug en dicht. Tijdens de rui moeten ze eenmaal per dag goed geborsteld worden.

inhoud tekst

Waar komt een Labrador vandaan?

Een Labrador komt oorspronkelijk uit Canada (het eiland Newfoundland). In de 19e eeuw werd hij naar Engeland gebracht en België.

De Labrador is door zijn of haar gunstige eigenschappen het meest voorkomende hondenras ter wereld.

Een Labrador pup

De kenmerken van een Labrador

Er is op een Labrador weinig aan te merken. Het zijn intelligentie honden die een hechte band vormen met zijn of haar baasje. Ze zijn kalm, trouw, volgzaam, geduldig en vooral vriendelijk.

Een Labrador is een echte lieve hond voor kinderen. Daarom is het een echte gezinshond. De Labrador voelt zich ook op gemak bij andere honden en mensen.

Het trainen van een Labrador

Wanneer je een Labrador puppy in huis neemt, dan zul je zien dat ze bijzonder levendig  en onstuimig zijn. Ze hebben van jongs af aan een goede training nodig. Het trainen bestaat uit spelletjes en beloning.

De Labrador heeft geen afkeer voor trainingen. Hij of zij is gehoorzaam en welwillend en zal zich gemakkelijk aanpassen aan de wensen van de baas.

Een Labrador kan gemakkelijk worden opgeleid als begeleider voor blinden, waakhond, jachthond of reddingshond. Ook is hij of zij geschikt voor het apporteren van wild in het water.

Labrador Pup

Een Labrador zal zich ook als begeleider aanpassen bij personen met een handicap.

De hond heeft veel beweging nodig. Het spelen en het maken van lange wandelingen zijn zeer belangrijk. Omdat hij veel beweging nodig heeft, is het belangrijk dat je weet dat een appartement voor dit ras niet zo geschikt is.

Hij heeft een gemakkelijk karakter en kan met bijna iedereen goed omgaan. Zorg ervoor dat je als baasje je hond zich niet gaat vervelen. Ook moet je hem of haar voldoende aandacht geven. Dit zijn allemaal zaken waarop je moet letten, voordat je een Labrador neemt.

Het verzorgen van een Labrador

De vacht moet regelmatig geborsteld worden. Een keer per week is voldoende, maar wanneer hij of zij in de rui is is dagelijks borstelen verstandig.

Laat regelmatig de tanden controleren. Soms moet het tandsteen verwijderd worden. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die dit verwijderen vergoeden.

Het spreekt voor zich dat als je hond vuil is hij of zij gewassen moet worden met speciale hondenshampoo.

De Labrador

Gaat de hond krabben aan zijn oren of met de kop schudden, dan is het verstandig om ermee naar de dierenarts te gaan. Een oorontsteking is niet alleen hinderlijk, maar kan ook nare gevolgen hebben als er niets aan gedaan wordt.

Ook het knippen van de nagels moet in de gaten gehouden worden.

Zorg ervoor dat je hond goede voeding krijgt. Twee maaltijden per dag is voldoende. Weet je niet wat goede voeding is, vraag dit dan aan je dierenarts.

Bekende ziektes van een Labrador

Wanneer je hond gaat hinken, dan kan dat te wijten zijn aan een scheuring van de kruisband. Ga er zo snel mogelijk mee naar de dierenarts om erger te voorkomen. Je kunt ook denken aan artrose. De dierenarts zal een onderzoek uitvoeren en een behandelingsplan opstellen.

Bij een scheuring zal er meestal een operatie plaatsvinden.

Als je een goede hondenverzekering hebt, dan worden de onkosten vergoed of een groot deel ervan.

Heeft je Labrador exzeem, dan ligt dat vaak aan de voeding.

Andere in het oog springende kwalen zijn: een oogontsteking, zweren, wratten, vetbulten, vernauwing van het wervelkanaal, heupdysplasie,  de ziekte van Addison (te weinig bijnierschorshormoon).

Het Labrador handboek

Wanneer hij of zij slechter gaat eten, zwak wordt, gaat afvallen, diarree krijgt, veel gaat drinken en plassen ga er dan mee naar de dierenarts. Er is dan vaak een oorzaak waarom hij of zij zich zo gedraagt.

Wanneer er ook maar iets is wat je niet vertrouwt, moet je er direct mee naar de dierenarts gaan. Deze zal je hond goed onderzoeken en indien nodig behandelen.

Er zijn nog veel meer belangrijke onderwerpen die belangrijk zijn wanneer je een Labrador aanschaft. Aarzel daarom niet om het handboek van de Labrador aan te schaffen.

Door het lezen van het boek zul je meer kunnen genieten van je huisdier.

Door op deze link te klikken, kom je op de website van de Labrador, waarop het boek vermeld staat.