De aanschaf van een hond

De aanschaf van een hond doe je niet zomaar. Wanneer je van plan bent om een hond te kopen, moet je jezelf meerdere vragen stellen.

Je zult je af moeten vragen of een hond wel in je gezinssituatie past? Wat verwacht je van een hond? Wil je een rashond aanschaffen of een uit een asiel.

Wanneer je er een uit een asiel neemt, geef je zo’n hond een nieuw leven. Als je voor een rashond gaat is de keuze ook heel moeilijk. Er bestaan meer dan 300 soorten rashonden. Zij variëren in grootte, vacht maar wat vooral belangrijk is ook van karakter.

Heb je voldoende tijd voor een hond?

Voordelen bij de aanschaf van een hond

De aanschaf van een hond geeft plezier aan je bestaan. Hij zal altijd blij zijn als je weer thuiskomt. Ook zal een hond over het algemeen het huis goed bewaken als je weg bent.

Wanneer je een hond hebt, leef je over het algemeen langer. Dat komt omdat je zelf meer beweging hebt. Een hond moet twee tot driemaal per dag uitgelaten worden. Je maakt dus vaak wandelingen.

Belangrijk bij de aanschaf van een hond

Wanneer je twijfelt of je wel of geen hond wilt nemen, moet je eerst de antwoorden weten op belangrijke vragen. Als je namelijk naar een pup gaat kijken, zal je zo overstag gaan om hem te kopen.

Labradoodle pups zijn erg aantrekkelijk

Labradoodle pups

Het is zeer verleidelijk om een de pup te kopen. Denk echter eerst goed na wat je wilt doen.

De hond moet in je gezinssituatie passen. Wanneer je kleine kinderen hebt, moet hij kindvriendelijk zijn.

Je moet de tijd hebben om de pup op te voeden.

Kan de hond zich binnenshuis voldoende bewegen? Een grote hond heeft meer beweging nodig dan een kleine. Ook zijn er hondenrassen die van nature de behoefte hebben aan veel beweging.

Mag je een hond in huis hebben? Wanneer je een huurhuis hebt, kan het zijn dat je geen hond in huis mag hebben. Dat staat dan in het huurcontract.

Er zijn hondenrassen die veel verzorging nodig hebben. Er zijn rassen die vaak geborsteld moeten worden om het klitten van de haren te voorkomen.

Zijn er voldoende uitlatingsmogelijkheden in de buurt waar je woont?

Je moet er ook van uitgaan dat een hond tussen de 10 en 15 jaar oud zal worden. Wanneer je dus zelf al op leeftijd bent, moet je je afvragen of het nog verantwoord is om een hond te nemen.

Kosten

Een hond uit een asiel zal minder geld kosten voor de aanschaf dan een rashond. Er zijn rashonden, waaronder een Labradoodle, waarbij een pup gemakkelijk tussen de €1500 en €2000 kost.

Een hond kost veel geld, omdat de voeding die hij eet van een goede kwaliteit moet zijn. Ook heeft hij regelmatig inentingen en wormkuren nodig.

Wanneer een hond ziek wordt, moet hij naar de dierenarts. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen.

Indien je hem tijdens een vakantie mee naar het buitenland wilt nemen, heeft hij speciale vaccinaties nodig.

Wat heeft een hond te bieden?

Wanneer je dat allemaal tegen elkaar hebt afgewogen en je wilt nog steeds graag een hond aanschaffen dan moet je ervoor gaan. Denk nog wel na wat je wilt. Wil je een pup of een oudere hond? Wil je een reu of teef?

De Labradoodle is een populaire hond

De Labradoodle

Een hond heeft veel te bieden, zoals vriendschap, aanhankelijkheid en gezelligheid. Ook is een hond trouw aan zijn baas. Een hond zal altijd blij zijn als je thuiskomt.

Een hond en een kind

Wanneer je een pup aanschaft, zal dat voor een kind gemakkelijker zijn dan een grote hond. Je moet je kind aanleren dat het voorzichtig met een pup en een grote hond moet omgaan.

Indien je weet dat je kind bang is voor honden moet je voor jezelf nagaan of het in die situatie wel verstandig is om een hond aan te schaffen.

Zegt een kind dat hij of zij voor de hond zal zorgen, zal een kind graag een hond willen hebben.

Het borstelen, eten geven en uitlaten zal snel minder worden door de kinderen. Het zal snel door de ouders gedaan moeten worden. De kinderen kunnen wel een bijdrage leveren door te helpen bij de verzorging.

Een rashond?

Wanneer je een rashond kiest, weet je dat hij of zij bepaalde eigenschappen heeft. Sommige honden hebben een passie voor jagen of speurwerk. Er zijn er ook die graag bescherming bieden of bijvoorbeeld je huis willen bewaken.

Rashonden worden gemiddeld 10 tot 12 jaar terwijl grotere honden korter leven dan kleine.

Van de rashonden kun je nagaan wie de ouders zijn. Je kunt de gezondheidsonderzoeken bekijken die bij de Raad van Beheer zijn vastgelegd. Aan de fokker van de rashonden kun je vragen naar de uitslagen van de gezondheidsonderzoeken van de ouders.

Een goede fokker zal zijn honden fokken volgens de regels van de rasvereniging. Toch hoeft een hond van een goede fokker niet bij voorbaat gezond te zijn. Ook een rashond kan ziek zijn. Dat kan gebeuren door erfelijke ziekten, maar ook door verwondingen of infecties.

Wanneer je voor een rashond kiest, moet je voor je eigen veiligheid contact opnemen met een bij de Raad van Beheer rasvereniging die daarbij aangesloten is.

De aanschaf van een hond als je allergie hebt

Een belangrijke oorzaak voor het niet aanschaffen van een hond kan een allergie voor een hond zijn. Er is nu echter een ras dat hypoallergeen is.

Deze honden zijn dus wel geschikt voor die personen die wel graag een hond willen hebben, maar dat niet konden doen, omdat ze allergisch waren voor honden.

De hypoallergene hond die tegenwoordige erg in trek is, is de Labradoodle.

De labrador

De Labrador

De Labradoodle is een vrij nieuw ras. Omdat het een kruising is tussen een labrador retriever en een Franse poedel wordt hij niet als een rashond erkend door organisatie FCI.

Tegenwoordig worden er vaak Australian Labradoodles

De poedel voor de kuising

De poedel

aangeschaft. Om de genetische diversiteit te verbeteren zijn er later om te kweken andere rassen aan toegevoegd. Hierbij moet je denken aan de Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniël en de Ierse Water Spaniël.

Hypoallergeen

Ondanks dat er wordt beweerd dat de Labradoodle hypoallergeen is, is dat niet bewezen.

Dat 98% van de mensen die een Labradoodle aanschaffen geen last hebben van een allergie heeft andere oorzaken.

Een Labradoodle verliest ook haren maar zullen die niet uitvallen. De uitgevallen haren blijven in de vacht zitten. De komt omdat de vacht van de hond zo dicht en vast is.

Ook zal deze hond huidschilfers afscheiden die ook door de vaste vacht worden vastgehouden.

Onderhoud

Een Labradoodle heeft een krullende vacht

De krullende vacht

Doordat de vacht zo zacht, vast en dicht is, moet de hond vaak worden geborsteld. Hierbij worden de losse haren verwijderd.

Het is ook verstandig om hem minimaal een keer per jaar te laten knippen. Indien er klitten inzitten moet hij zonder meer geknipt of geschoren worden.

De grootte van de Labradoodles

Er zijn drie maten bij een Labradoodle. De grootste heeft een schofthoogte van 60 cm, de middelmaat ongeveer 50 cm en de kleinste 40 cm.

Het is tegenwoordig vooral de kleinste waar veel vraag naar is. Deze heeft niet zoveel beweging nodig dan de grootste. Hij wordt vooral door ouderen aangeschaft die last hebben van een allergie en niet te al te lange wandelingen willen maken.

Dysplasie

Bij de grote honden komt vaak elle boog- en heupdysplasie voor.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam van erfelijke aandoeningen van de elle bogen bij een hond. Ze veroorzaken veel pijn en kreupelheid bij een hond. De aandoeningen treden vaak al in het eerste levensjaar bij de hond op.

Heupdysplasie is de meest voorkomende aangeboren afwijking van de heup. Het wordt vaak veroorzaakt door een aangeboren onvoldoende ontwikkeling van het heupgewricht.

Bij heupdysplasie is de heup kop van het bekken te plat. Hierdoor wordt het bovenste deel van het dijbeen onvoldoende vastgehouden.

Voor het oplossen is vaak een kostbare operatie nodig. Kijk in de stamboom of deze erfelijke ziekte voorkomt bij de hond die je wilt aanschaffen.

Addison

De ziekte van Addison komt vaker voor bij Labradoodles dan bij andere hondenrassen.

Honden die aan deze ziekte lijden, hebben een onvoldoende hormoonproductie vanuit de bijnier die in de buikholte vlak bij de nieren liggen.

De bijnieren reguleren de suikerspiegel in het bloed, maar ook van vela andere processen in het lichaam zoals de bloedcellen en het immuunsysteem. Ook dienen ze voor de vochtbalans en de bloeddruk.

De ziekte is goed te behandelen wanneer je er op tijd bij bent.

Labradoodle geheimen is belangrijk voor de aanschaf

De Labradoodle geheimen

De fokkers

Omdat goede fokkers het ras gezond willen houden, willen ze de volledige controle hebben over de hond, ook na de verkoop.

Bij de verkoop eisen ze vaak dat de verkochte Labradoodle wordt gesteriliseerd of gecastreerd. Het wordt vaak in het contact opgenomen dat het binnen 1 ½ jaar moet plaatsvinden. Het is een monopolie op het ras.

Velen vinden deze eis te ver gaan. Zij zullen daarom uitwijken naar een andere fokker die deze eisen niet stelt.

<< Indien je van plan bent om een hypoallergene hond te kopen zal je komen bij de Labradoodle. Met de gegevens in dit artikel en door het klikken op deze link of afbeeldingen kom je op de website van de Labradoodle waar je nog de gegevens kunt halen die je nog extra wilt weten>>

Bij de aanschaf van een hond zal je geen spijt krijgen wanneer het een goed overwogen keuze is.

De aanschaf van een hond via internet

Laat je nooit verleiden tot de aanschaf van een hond via internet.

Op internet zijn er veel malafide hondenhandelaren aanwezig die je via mooie advertenties een hond proberen te verkopen. Ze willen maar één ding en dat is zo snel mogelijk veel geld verdienen.

Bij de aanschaf van een rashond moet je contact opnemen met de rasvereniging. Zij kunnen je aangeven waar een goede fokker zit.

Je moet dus weten wat je koopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *