Socialisatie van een Labradoodle puppy.

Een Labradoodle pup is een schat van een hondje

Een labradoodle pup

Het socialiseren van je Labradoodle pup is bijzonder belangrijk. Hoe eerder je er mee start hoe beter het is voor je Labradoodle.

Een Labradoodle pup zal op de jonge leeftijd alles gemakkelijk en snel aanleren. Het is van groot belang dat de pup op jonge leeftijd goed reageert op de verschillende prikkels die in zijn jonge leven voorkomen.

Hij moet wennen aan andere volwassen mensen, kinderen, auto’s, fietsen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Op zich kun je je hond niet veranderen, maar je kunt ze wel trainen. Een Labradoodle is daar een heel geschikte hond voor.

Op jonge leeftijd is het gemakkelijk om je pup te laten wennen aan nieuwe dingen. Wanneer je een oudere hond uit het asiel haalt, is deze moeilijker te veranderen. Begin daarom zo vroeg mogelijk met je pup. Bij een hond uit een asiel kun je wel de training uitvoeren alleen zul je meer geduld moeten hebben. Heb je problemen met het opvoeden dan kun je om raad vragen bij je dierenarts.

De labradoodle pup

inhoud tekst

De primaire socialisatie.

Bij het socialiseren van honden spreken we over de primaire socialisatieperiode. Bij een pup begint dat vanaf ongeveer 3 weken. Deze periode duurt ongeveer tot de 16 weken.

Deze periode is afhankelijk van het ras van de hond.

Is je hond, wanneer je hem of haar krijgt, al wat ouder dan moet je de moed niet opgeven. Je zult vaker meer geduld moeten hebben.

De lieve Labradoodle pup

Nieuwe dingen bij een hond.

De meeste honden zijn bang voor nieuwe dingen.

Bij puppy’s zijn dat vaak verschillende fases. Waar het de ene dag nog mee speelde kan het de andere dag bang zijn.

Leer je puppy op jonge leeftijd al dat ze niet bang hoeft te zijn wanneer er nieuwe dingen zijn.

Socialiseren is voor een pup niets anders dan laten wennen aan nieuwe dingen.

De pup zal daardoor zelfverzekerder en gelukkiger door het leven kunnen gaan.

Wat moet je doen als je hond onzeker is?

De pup

Wanneer je op straat loopt zie je vaak honden die angstig zijn. Op jonge leeftijd kun je dat vaak al zien, omdat hij dan vaak terughoudend is.

Onzekere honden raken vaak snel geprikkeld van nieuwe dingen. Deze honden hebben extra steun nodig van de personen waarmee hij mee omgaat. Ze zijn ook gevoeliger om sneller bang te zijn. Daarom is het belangrijk dat je hem of haar als baasje te laten wennen aan nieuwe prikkels.

Ga er mee op een terras zitten, zodat hij aan vreemde mensen en situaties kan wennen. Daar moet je al als pup mee starten.  Een goede socialisatie is heel belangrijk.

De zwarte Labradoodle pup

Een bange hond.

Ook een bange hond moet je op een goede manier socialiseren. Hij moet tenslotte leren om te gaan met nieuwe dingen die bij hem of haar in de buurt gebeuren.

Ook een bange hond is niet voor alles bang. Er zijn bepaalde situaties waar de hond bang voor is.

Op een bepaald moment kan de hond van angst gaan trekken, blaffen, grommen of soms zelfs vechten. Wanneer hij of zij af en toe bang is, is niet uitzonderlijk. Is je hond echter vaak angstig dan moet je naar een dierenarts gaan om raad te vragen.

Reageert je hond angstig, blijf dan altijd zelf kalm. Je moet normaal blijven reageren.

Laat je hond zelf alles onderzoeken. Je moet je hond steunen bij dergelijke situaties. Ga ook meerdere malen naar de plaats waar zij of hij zo erg reageerde. De angstprikkel zal na een verloop van een periode verdwijnen.

Ze moeten rennende kinderen op een speelterrein als gewoon zien. Ook vrachtwagens die veel lawaai maken zijn gewoon.

Is je hond in een bepaalde situatie erg bang dan moet je zelf rustig en kalm blijven. Je moet je hond in zo’n situatie niet negeren.

Een Labradoodle pup

Andere belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

Je moet je puppy geruststellen bij het ontdekken van nieuwe dingen. Je moet hem in iedere situatie vertrouwen geven.

Zorg ervoor dat hij regelmatig onder mensen komt. Hoe meer mensen hij of zij ontmoet hoe gewoner de pup dat zal gaan vinden.

In het begin kan dat lastig zijn, zeker als hij of zij van nature bang is voor nieuwe ervaringen. Toch zal de pup eraan wennen wanneer je regelmatig naar drukke plekken gaat.

Je kunt je hond ook laten wennen aan andere mensen door personen te bezoeken waarvan hij of zij iets lekkers krijgt.

Je kunt je pup ook een beloning in het begin geven als hij naar een andere hond toegaat. Hij mag met de andere hond spelen als er behoefte naar is.

Je moet je pup goed in de gaten houden, zodat je rustig kan reageren als er een onverwachte situatie voordoet. De pup kan bang worden van het gekrijs van een baby. Blijf dan kalm en laat merken dat de situatie normaal is.

Een Labradoodle speelt graag met kinderen.

Het socialiseren als je hond wat ouder is.

Omdat ook honden door de pubertijd gaan, hebben ze aparte behandelingen nodig wanneer ze bijvoorbeeld twee jaar zijn.

Teefjes gaan sneller door de pubertijd dan mannetjes. Ook zit er verschil in bij bepaalde rassen. In de pubertijd gaan ze door verschillende fases, net als mensen. Ze kunnen meer angstgevoelens tonen.

Je moet ze tijdens die periode goed begeleiden en steunen. Tijdens de 11 maanden tot 2 – 4 jaar gaan de meeste honden door de 2de pubertijd.

Ze zijn instabiel tijdens deze periode. De ene dag gaat alles lekker en de andere dag gaat er niets goed. Ook je goed gesocialiseerde pup kan als hij 2 jaar is in die periode angstig zijn bij bepaalde situaties.

Kijk tijdens deze periode goed naar het gedrag van je hond. Laat je hond zijn of haar angsten overwinnen. Dat geeft vertrouwen. Hij of zij zal zich lekkerder gaan voelen.

Het zijn lieve honden

De Labradoodle pup

Het socialiseren van een volwassen hond.

In de meeste gevallen zal het socialisatieproces gebeuren als pup. Een pup leert sneller dan een volwassen hond.

Een pup zal sneller wennen aan andere mensen, honden en nieuwe situaties.

Het socialiseren van een volwassen hond die je bijvoorbeeld uit een asiel hebt gehaald kan moeilijk zijn. Afhankelijk van de grootte van de hond, ras en de achtergrond kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Een volwassen grote hond kan bij een bepaalde situatie plotseling gaan trekken. Hij kan je daarbij omvertrekken met nare gevolgen. Hij kan in een situatie komen dat hij plotseling een andere hond wil aanvallen.

Laat je volwassen hond aan andere honden en mensen wennen in een hondenpark. Dat moet je stap voor stap doen.

Je moet er eerst rustig een paar keer op afstand voorbijlopen, zodat hij de andere honden kan zien. Loop daarna steeds dichter naar het hek toe.

Je moet je hond rustig laten snuffelen en geef je hond wat lekkers als hij of zij rustig met andere honden omgaat. Zo zal hij begrijpen dat het een goede manier is.

Reageert hij of zij angstig dan moet je gewoon rustig weglopen. Je moet het langzaam opbouwen. Herhaal deze handelingen na een korte periode weer. Op een bepaald moment zul je succes hebben en zal je hond ook gelukkiger zijn.

Labradoodle geheimen is belangrijk voor de aanschaf

De Labradoodle Geheimen

Opmerkingen

Handboek Labradoodle

Er zijn nog veel meer zaken waar je op kunt letten om je hond, pup, op de juiste manier te laten socialiseren.

Lees daarvoor het boek Labradoodle Geheimen of het e-book de Australian Labradoodle.

Het zijn beide boeken die prettig leesbaar zijn. Heb je een boek graag in je handen om te lezen dan is het boek Labradoodle Geheimen het aangewezen boek. Het is een goed en goedkoop boek waar alles instaat wat je moet weten voordat je een Labardoodle pup in huis haalt.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *