Labradoodle als huisdier

De Labradoodle met zijn krullende vacht

De Labradoodle met zijn krullende vacht

Veel mensen willen graag een huisdier hebben voor wat gezelschap en of beweging. Honden zijn enorm populair.

Honden geven de eigenaar gezelschap, structuur en veel plezier in het leven. De keuze is moeilijk. Er zijn heel veel verschillende rassen die elk een eigen karakter hebben. Niet elk ras past bij elke eigenaar en situatie.

Wil je een hond nemen dan moet je je goed oriënteren. Je moet ervoor zorgen dat er een succesvolle combinatie zal ontstaan.

Labradoodle als huisdier in ons land

Er zijn in ons land bijna 2 miljoen honden die als huisdier worden gehouden. Ook zijn er veel die voor bepaalde taken zijn opgeleid. Ook worden tegenwoordig veel Labradoodle als huisdier gehouden.

Zo zijn er politiegeleidehonden, jachthonden, reddingshonden, drugshonden en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Door het fokken van de honden zijn er veel verschillende soorten ontstaan. Wanneer we kijken naar de vormen, vacht en lichaamsverhoudingen zijn er grote verschillen.

Opvoeding

Labradoodle puppy

Labradoodle puppy

Als je van plan bent om een hond als pup aan te schaffen, is het vaak verstandig om een puppy cursus te volgen. Je leert op zo’n cursus hoe je het beste met je huisdier kunt omgaan.

De pup leert ook om op je te letten terwijl er andere honden en mensen in de buurt zijn.

Voor een pup is het belangrijk dat hij de cursus volgt, omdat hij de essentiële commando’s aanleert, maar hij leert ook kennis te maken met andere soorten honden. Hij leert ook met andere honden te spelen. De socialisatie wordt hierdoor versterkt. Een Labardoodle als huisdier is bijzonder prettig.

De Pup thuis

Thuis zal de pup moeten leren wat de huisregels zijn. Iedereen in het gezin moet weten wat hij wel en niet mag doen en daar moet je wel consequent in zijn. Je moet een pup geen dingen laten doen die hij later ook niet mag.

Je kunt hierbij denken aan het tegen je op springen. Geef duidelijk leiding aan je hond. Wees altijd rustig en stel grenzen. Steun je hond altijd op een kalme manier. Leer de lichaamstaal van je hond.

De aanschaf

Voordat je een hond aanschaft, is het zeer belangrijk dat je weet dat niet alleen de aanschaf geld kost.

Een rashond kost toch al snel €500 terwijl er ook rassen zijn die die wel €2000 kosten. Wanneer je geen rashond neemt, ben je al snel een stuk goedkoper uit. Ook een hond uit een asiel is een optie. Je geeft dan zo’n hond een tweede leven.

Dierenarts

Dierenarts

Naast de kosten voor de aanschaf, moet je ook denken aan alle inentingen die hij moet hebben, de speeltjes, mand en dergelijke. Wanneer hij ziek wordt, moet je ermee naar de dierenarts en dat kan behoorlijk in de papieren lopen.

Ook de voeding van je hond kost geld. Je moet je bewust zijn van deze kosten. Je krijgt er wel veel vriendschap voor terug. Een Labradoodle als huisdier is zeker aan te raden.

Allergie

Er zijn echter veel mensen die wel graag een hond willen, maar er allergisch voor zijn. Daarom is men gaan fokken met honden om een ras te krijgen die hypoallergeen is. Zij die allergisch zijn kunnen vaak niet tegen het verharen van de hond en het loskomen van de huidschilfers.

Door het fokken van, in eerste instantie een Franse poedel met een Labrador retriever heeft men een hypoallergene hond weten te fokken.

Je kunt bij de Labradoodle niet spreken over een ras, maar over een kruising. We kunnen daarom bij Labradoodles pups niet zeggen dat ze consistente eigenschappen hebben. Het gedrag en de uiterlijke kenmerken blijven tot op zekere hoogte onvoorspelbaar.

De vacht

De vacht van een Labradoodle is gekruld, zacht en zeer dicht. Doordat de vacht zo dicht is, zal het geen haren of huidschilfers verliezen.

Een donkere Labradoodle

Een donkere Labradoodle

Ze verharen wel, maar die blijven in de vacht hangen. Daarom is het noodzakelijk dat een Labradoodle met vaste regelmaat zeer goed geborsteld wordt. Ook de huidschilfers kunnen zo worden verwijderd.

Omdat er geen haren en huidschilfers uit zichzelf loskomen kunnen de mensen die allergisch zijn voor honden wel vaak tegen een Labradoodle. De vacht kan ook meerdere kleuren hebben.

De Groote

Er zijn drie verschillende maten. Je hebt de grootste met een schofthoogte van 60 tot 65 cm, de middelmaat met een hoogte tot ongeveer 50 cm en een kleinste tot ongeveer 45 cm. Wanneer je graag alleen de hond voor binnen hebt, is een maat van 45 cm het meest geschikt.

De aard van de hond

Een Labradoodle is een hond met een vrolijk karakter. Hij speelt heel graag. Omdat de hond in staat is om emoties aan te voelen, worden ze heel vaak gebruikt als therapiehond.

De geschiedenis van de Labradoodle

Wally Coron is de geestelijke vader van de hond. In eerste instantie kruiste hij een poedel met een labrador.

Een Labradoodle heeft een krullende vacht

De krullende vacht

Zijn opzet was een hond te kweken met de vachtstructuur van een poedel en de speelsheid van de labrador. Zo is de naam Labradoodle ontstaan.

Hij is uit noodzaak ontstaan, omdat er een hulphond nodig was voor een slechtziende die allergisch was voor honden.

Uiteindelijk gebruikte men meer rassen om de Australian Labradoodle te fokken. Deze heeft in principe maar weinig te maken met de gewone kruising van de Franse poedel en de labrador retriever.

Knippen en borstelen

Door de dichtheid van de vacht is het noodzakelijk om hem wekelijks zeer goed te borstelen. Dat is afhankelijk van de lengte en de textuur.

Vooral op die plaatsen waar veel wrijving voorkomt, zoals in de oksels moet aandachtig worden geborsteld.

Wanneer de haren blijven groeien, is het noodzakelijk dat hij om de drie maanden geknipt wordt. Er zijn Labradoodles die niet geschoren, maar alleen geknipt mogen worden.

Aangenaam

Een Labradoodle is over het algemeen een prettig huisdier. Hij is intelligent en wil graag spelen. Hij heeft een consequente opvoeding nodig en speelt heel graag met kinderen.

Keuze voor de Labradoodle als huisdier

Labradoodle geheimen is belangrijk voor de aanschaf

De Labradoodle geheimen

Voordat je zeker wilt zijn van de aanschaf van een Labradoodle is het belangrijk eerst alles te weten te komen over de hond. Dat kun je doen door het boek te lezen over de Labradoodles. Lees het boek “Labradoodle geheimen”. Zie website.

<< Door het kikken op deze link of op een van de afbeeldingen kom je op de website van de Labradoodle>>

Je kunt hierbij ontdekken hoe je van een Labradoodle pup een lieve en gehoorzame hond kunt maken. Van de aanschaf van een Labradoodle zal je geen moment spijt krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *