De socialisatie van een Labradoodle

labradoodle pup

Wanneer je van plan bent om een hond, een Labradoodle, aan te schaffen maak je echte een geweldige keus. Deze honden zijn in een korte periode zeer populair geworden en dat is niet voor niets. Ze hebben in Nederland een enorme opgang gekregen toen bij het programma Boer zoekt Vrouw van Yvonne Jaspers steeds haar Labradoodle overal mee naar toe nam. De kijkers zagen hoe lief deze hond was en wilde er natuurlijk ook een. Zo is het balletje gaan rollen.

De Labradoodle is een geweldige hond, maar toch moet je ook bij deze hond ervoor zorgen dat hij in het begin goed socialiseert met andere honden, dieren en mensen. Wanneer je een Labradoodle pup aanschaft, moet je dat wel op een verantwoorde wijze doen.

Je moet weten wat een dergelijke hond aanschaffen allemaal met zich meebrengt. Het is in het begin zeker allemaal geen rozengeur en maneschijn. De solcialisatie van een Labradoodle is het belangrijkste bij de opvoeding.

 

De socialisatie van een Labradoodle

 

Een pup zal je op moeten voeden. Daar kruipt zeer veel tijd in. Ook moet je weten hoe je dat moet doen. Wanneer je een pup wilt aanschaffen moet je dat doen bij een erkende fokker. Omdat deze honden in een korte periode zo populair zijn geworden zagen de broodfokkers een mooie gelegenheid om snel veel geld te verdienen.

De oorspronkelijk Labradoodle is een kruising van een Labrador Retriever en een Poedel. Daar gingen de broodfokkers snel mee fokken, zodat er Labradoodle pups werden geboren. Deze werden dan snel verkocht.

Door broodfokkers worden ze snel verkocht zonder dat de pups voor alle ziektes zijn ingespoten. Ook worden de ouders van de pup niet gecontroleerd op erfelijke ziektes met alle gevolgen die daardoor kunnen ontstaan. Wanneer je een pup bij een broodfokker aanschaft ontstaan er vaak problemen als je met de pup thuis bent. Hij kan gemakkelijk na een paar dagen ziek worden, zodat je er mee naar de dierenarts moet gaan. Vaak is het hondje niet meer te genezen en zal je het in moeten laten slapen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

 

Een erkende fokker

 

Koop een Labradoodle pup bij een erkende fokker. Hij zal nagaan of je een geschikt gezin bent voor zijn pup. Als hij denkt dat dat niet het geval is zal je hem niet meekrijgen. Ook moet je aan de fokker vragen of je de moeder van de pup mag zien. Wanneer je de pup gaat uitkiezen, moet je die nemen die naar je toekomt.

Een pup bij een erkende fokker heeft alle inentingen gehad. Hij heeft een boekje waarin dat vermeld staat met de naam van de dierenarts die de pup regelmatig onderzocht heeft. Ga dus niet over een nacht ijs wanneer je een Labradoodle pup aanschaft.

Labradoodle Geheimen

 

Om alles te weten te komen over een Labradoodle moet je het boek Labradoodle Geheimen lezen. Het is een goed en goedkoop boek wat je als hondenbezitter zeker in je bezit moet hebben. Voordat je een Labrdadoodle aanschaft is het zeer belangrijk dat je weet wat en waar je een pup gaat kopen. Met alleen de aanschaf ben je er vervolgens nog lang niet.

Dan begint het eigenlijk pas. Je moet bijvoorbeeld weten wat je moet doen als je pup diarree krijgt of blijft trekken bij het uitlaten. Hieronder kun je zien wat je allemaal kunt doen bij slechts twee van de vele handelingen die je tegen zal komen tijdens het grootbrengen van je hond.

De pup in huis

Labradoodle pup

Meestal krijg je de Labradoodle pup met 8 of 9 weken in huis. Tot twaalf weken zijn de hondjes nog van nature erg nieuwsgierig. Deze periode is dus belangrijk dat je de pup gaat socialiseren. Een belangrijke rol voor jou als hondeneigenaar. Hoe moet je hem of haar socialiseren?

Vanaf het moment dat je je pup hebt moet je hem of haar gaan socialiseren. Dit is de belangrijkste leerfase in hun leven en dat duurt tot de 12e week. Na twaalf weken vermindert het herstelvermogen van een pup en kunnen nare ervaringen blijvende schade aanrichten, zoals je wel eens bij angstige honden ziet.

Wees zelfverzekerd en voorkom dat je hond in een negatieve situatie blijft hangen door te belonen en te steunen. Neem hier de tijd voor zonder het te forceren. Je zult merken dat een goed socialisatieproces zorgt voor een stabiele, evenwichtige en gezonde hond.

Socialiseren

Er zit een groot verschil tussen Habitueren en Socialiseren. Socialiseren is het je pup leren omgaan met mensen en dieren in de omgeving. Op deze manier leer je je pup omgaan met allerlei verschillende mensen, uiterlijken (groot of klein) en accessoires (pet, paraplu, etc.).

Je leert je pup ook omgaan met andere dieren, zoals andere huisgenoten. Een concreet voorbeeld is de kat in huis. Honden en katten kunnen prima met elkaar opschieten, maar je moet het wel vanaf moment één aanleren. De kat gaat je pup zien als een sociale partner, om te voorkomen dat hij op een katten afrent.

Begin in eerste instantie met overdag socialiseren. Dit is al heftig genoeg voor je pup. Neem de pup om de beurt op je arm de straat op en laat het wennen aan alle geluiden. Als de pup hieraan gewend is, doe het dan in het donker. De wereld in het donker kan voor een pup heel bedreigend zijn. Laat de pup ook bijvoorbeeld aan de auto wennen.

Laat je pup nooit vrij rondlopen in gebieden waar veel andere honden kunnen komen. Er is altijd besmetting gevaar voordat ze de definitieve entingen hebben. Houd daar rekening mee.

Habitueren

De Labradoodle

Habitueren (of gewenning) is je pup aan situaties, dieren of personen laten wennen. Doordat een bepaalde prikkel steeds maar weer wordt herhaald, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de hond, zal de hond ophouden met daarop te reageren. Dit noem je “habituatie”. Je hond weet dat er mensen met paraplu’s of petten op straat lopen, maar hij weet dat hij er niet bang van hoeft te zijn. Je pup zal er dan geen aandacht aan schenken.

Habituatie treedt sneller op wanneer het om een prikkel gaat die verder geen betekenis voor de hond heeft. Ook bij betekenisvolle prikkels kan habituatie op treden maar dan duurt het langer voordat de hond daar niet meer op zal reageren.

Dit is van belang bij het trainen van je hond. Als je tijdens de training steeds dezelfde beloning blijft gebruiken, zullen zijn reacties (het gewenste gedrag) op den duur minder krachtig worden. De beloning is dan een gewenning geworden. Dit kun je voorkomen door verschillende soorten beloningen te gebruiken en in een later stadium van de training variabel te belonen.

Habituatie kan een goede methode zijn om bepaalde angsten/fobieën, die bijvoorbeeld zijn ontstaan door een traumatische ervaring, bij je hond er uit te trainen (te genezen). De prikkelsterkte blijft daarbij hetzelfde waarbij de hond leert dat deze geen gevaar of nadeel meer brengt.

Labradoodle pup

Gewenning is specifiek gericht op een prikkel waar de hond door gewenning niet meer op zal reageren. Bijvoorbeeld als de hond, regelmatig langs een spiegel in huis loopt zal hij daar de eerste paar keer op reageren. Na enige tijd zal er niet meer op gereageerd worden omdat dit betekenisloos voor hem geworden is.

Maak een lijst

Voordat je een pup neemt adviseer ik op een rij te zetten waar je pup aan moet wennen en waar hij mee moet socialiseren. Vanaf het moment dat je pup in huis is ga je met de lijst aan de slag en train je je pup. Het advies is om dit stap voor stap te doen om het aantal prikkels op een dag te verminderen.

Maak er een leuk spel van. Leer hem dat er bijvoorbeeld wel katten zijn, maar dat de pup ze gewoon kan negeren. Mocht je pup ergens bang van zijn, doe het dan rustig aan en benader de situatie rustig.

Het kost allemaal veel tijd en geduld, maar je krijgt er een super lieve en stabiele hond voor terug op de lange termijn. Een hond waar jij de rest van je leven van kunt genieten.

Diarree

De pup heeft geregeld last van diarree ondanks de herhaald gebruik van anti-worm pasta (iedere 4 weken)

Diarree bij honden is een veel geziene gezondheidsklacht. Vaak komt het plotseling opzetten, waarna het ineens weer verdwijnt. Maar soms duurt het weken of zelfs maanden, en dat is vervelend voor jouw hond en niet goed.

Diarree heet ook wel buikloop, en is herkenbaar aan dunne of waterige ontlasting. Je hond kan vaker zijn behoefte doen dan normaal, of gaat het juist enorm ophouden. Het kan ook voorkomen dat er bloed of slijm in de ontlasting zit. Hiernaast kan je hond last hebben van winderigheid. Ook lethargie (slaapzucht), uitdroging, koorts, overgeven, gewichtsverlies en een verminderde eetlust zijn symptomen die vaak met diarree gepaard gaan.

Het herkennen van een zieke hond

Op zich is een klein beetje diarree geen reden om aan de bel te trekken. Maar wanneer het langer dan 24 uur duurt, is er een verhoogde kans op infectie en ligt uitdroging op de loer. Net zoals bij ons mensen.

Oorzaken van diarree bij honden

Bij de dierenarts

Bij de dierenarts

Om deze klachten op te lossen, dien je erachter zien te komen weten waar ze vandaan komen. De oorzaak kan iets simpels als nieuw voer zijn. Maar er zijn ook verschillende ernstige ziekten waarbij diarree een symptoom is.

Mogelijke oorzaken van diarree bij honden:
– Allergische reactie of overgevoeligheid;
– Bacteriële of virale infectie;
– Bijwerking van medicatie;
– Inslikken van onbestemde/onbekende objecten, zoals afval, speeltjes of giftige planten, en andere producten;
– Inwendige parasieten;
– Stress;
– Veranderingen in het dieet.

Ziekten, zoals
– Kanker of tumoren in het verteringsstelsel;
– Darmontstekingen;
– Nier- of leverziekten;
– Hemorragische Gastro-Enteritis (HGE) s

 

Heeft jouw hond diarree met bloed?

Wanneer je hond korte tijd waterige ontlasting heeft, is er niet gelijk reden voor grote zorgen. Er zijn echter situaties en/of symptomen waarbij je wel medische hulp moet zoeken. Bij de volgende symptomen of situaties dient een dierenarts bezocht te worden:

 1. Zwarte ontlasting: als er veel bloed in zit, dit kan op een interne bloeding wijzen.
 2. Chronische diarree: als de diarree langer dan 24 uur aanhoudt. Wanneer het lichaam zich niet binnen een dag herstelt, heeft de gezondheid van je hond mogelijk wat hulp nodig.
 3. Lethargie of apathie: honden zijn enorm goed in het verbergen van hun klachten. Merk je dat je hond geen interesse heeft voor zijn omgeving? Is hij slomer of slaperiger dan normaal? Dan is het slim om hem even na te laten kijken.
 4. Overgeven: herhaaldelijk overgeven, of een poging daartoe, kan wijzen op het inslikken van (te grote) objecten, giftige producten of planten.
 5. Koorts: verhoging (lichaamstemperatuur boven de 39,2 C°) wijst erop dat het lichaam een lichaamsvreemde stof bestrijdt. Of dit nu een virus, bacterie of vergif is. Mogelijk heeft het afweersysteem een steuntje in de rug nodig.
 6. Verstopping: niet willen of kunnen ontlasten kan een serieus probleem vormen. Mogelijk zijn de darmen verstopt of doet het te veel pijn.
 7. Afnemende eetlust en plotseling gewichtsverlies: als je hond zich om de een of andere reden niet goed genoeg voelt om te eten, dan is eten één van de laatste dingen die ze van hun to-do lijstje schrappen.

Houdt dit langer dan 24 uur aan, bezoek dan een dierenarts.

Dierenartsbezoek met je hond

De dierenarts

De dierenarts

De dierenarts zal eerst een optische check doen en de hond onderzoeken op uitdroging en mogelijke ziekten uitsluiten. Vervolgens wordt er over het algemeen een monster van de ontlasting genomen om op interne parasieten te testen.

Soms tapt men ook wat bloed af, om meer diepliggende oorzaken op te kunnen sporen.

Wanneer bovenstaand onderzoeken niets uitwijzen, of men heeft specifieke vermoedens over de oorzaak, dan zullen meer geavanceerde methoden worden gebruikt om de oorzaak te achterhalen, zoals radiografie, echo of endoscopie of biopsie.

Diarree bij je hond behandelen

Wanneer je hond diarree heeft, is het belangrijk om hem 12 tot 24 uur even geen eten te geven. Zo kan zijn verteringsstelsel wat bijkomen. Het gegeven voer zal namelijk net zo snel door de darmen vervoerd worden als het vorige, waardoor de diarree zal aanhouden. Je hond zal echt niet verhongeren. Honden kunnen gerust enkele dagen zonder eten.

Wanneer je stopt met voeren, kun je goed zien hoe het ziektebeeld verloopt. Knapt je hond wat op? Of gaat hij zich nog ellendiger voelen? Hetzelfde geldt voor overgeven.

Eén van de belangrijkste maatregelen bij diarree is vers water aanbieden. Bij diarree is het vochtgehalte in de ontlasting veel hoger dan normaal. Hierdoor is de kans op uitdroging sterk aanwezig. Je hond wordt bij uitdroging alleen maar zieker, dus wees hierop bedacht.

Enkele voertips wanneer de diarree afneemt en/of is verdwenen.
Soms is het verteringsstelsel nog wat gevoelig, terwijl de directe klachten van de diarree verdwenen zijn. Daarom is het fijn om met voer te beginnen dat zacht voor de maag is en makkelijk te verteren valt

 1. Voer gekookte witte rijst, met stukjes gekookte witvis of kippenvlees (geen huid!). Ook babyvoeding of wit brood kan helpen.
 2. Gekookte aardappels of pasta kunnen ook in de smaak vallen. Dit valt echter wat zwaarder op de maag dan rijst. Kijk dit dus even aan.
 3. Vermijd vet eten en rood vlees.
 4. Vermijd zuivelproducten. Veel honden hebben een lactose allergie, waardoor het hele circus weer opnieuw begint.

Maak je geen zorgen als de ontlasting van je hond wat bleek ziet. Wel belangrijk, is dat de stevigere structuur moet terugkeren.

Blijft de maag van je hond van streek?

Vraag je dierenarts wat voor dieet zij voorschrijven. Er zijn verschillende merken hondenvoer op de markt die speciaal voor een gezonde maag samengesteld zijn.

Introduceer zijn oude dieet daarom stapsgewijs.

 • Geef op dag 1 alleen het licht verteerbare voedsel.
 • Dag 2 geef je twee derde deel zacht voedsel en één derde deel eigen dieet.
 • Op dag 3 geef je één derde deel zacht voedsel en twee derde eigen dieet.
 • Dag 4 weer geheel op het eigen dieet overgaan.

De gewenningstijd kan per hond verschillen, dus houdt dit in de gaten.

Diarree bij je hond voorkomen

Over het algemeen hebben puppy’s vaker dunne ontlasting dan volwassen honden. Pups zijn gevoeliger voor parasitaire of infectieuze diarree.

Bezoek aan de dierenarts

Bezoek aan de dierenarts

Belangrijke adviezen om diarree en andere ziekten bij je hond te voorkomen
1. Zorg ervoor dat je hond op tijd zijn vaccinaties krijgt, zodat er een kleinere kans is om iets onder de leden te krijgen.
2. Houd je hond vrij van parasieten, gebruik alleen door de dierenarts voorgeschreven producten.
3. Zorg dat de hond geen toegang heeft tot afval en etensresten. Er zijn nu eenmaal etenswaren die (in verschillende mate) giftig zijn voor je hond, terwijl wij ze dagelijks kunnen eten. Denk aan chocolade, roomijs, tandpasta, maar ook minder voor de hand liggende dingen zoals broccoli, champignons, walnoten en kaas.
4. Laat de hond tijdens het wandelen niet uit stilstaand water drinken of dingen van de grond schooien.
5. Voorkom dat de hond ontlasting van andere dieren eet.
6. Introduceer veranderingen in het dieet geleidelijk aan.
7. Beperk stress in het leven van je hond tot een minimum.

Hoe ga nog rustig wandelen met je hond en waar moet je op letten?

Trekken van honden

 

Een Pup

Een Labradoodle Pup

Doordat je pup constant mag snuffelen (en daarmee trekken) heeft je pup geleerd dat als hij ergens naartoe wil, dat het ook kan. Je pup bepaalt de route en niet jij. Zo ontstaat er dus een constante druk op de lijn en zal de pup blijven trekken. Het verkeerde gedrag is aangeleerd.

Om het gedrag af te leren probeer je er alles aan te doen. Maar het lukt niet. Waarom lukt het niet? Daar zijn vaak een aantal redenen voor.

Een correctie aan de riem wordt door de meeste honden juist als een ondersteuning ervaren. Het trekken aan de riem gaat vaak gepaard met een hoop spanning aan de riem, dus die extra ruk hoort er volgens deze honden bij.

Doordat de meeste hondeneigenaren een therapietrouwheid (= hoe lang wordt een bepaalde therapie volgehouden) kennen van gemiddeld een dag of twee, wordt al snel geswitched tussen verschillende methoden.

De meeste hondeneigenaren focussen zich op het probleemgedrag waardoor ander (gewenst) gedrag niet of nauwelijks aan bod komt. In de praktijk blijkt dan ook dat deze trekkende honden vooral (negatieve) aandacht van de baas krijgen, als ze aan het trekken zijn.

Sommige baasjes gaan schelden of worden gespannen. Ook dat merkt de hond en hij zal proberen zo ver mogelijk bij je vandaan te lopen.

Het afleren van trekken aan de riem

 

Een Labradoodle als huisdier

Een Labradoodle als huisdier

Alles begint sowieso met rust en volhouden. Zorg voor rust in jezelf en in jouw aanpak. Ook gaat het om belonen van goed gedrag. Op het moment dat je pup het gewenste gedrag vertoont, beloon je hem of haar.

Hieronder heb ik op een rij gezet wat je zou kunnen doen om ervoor te zorgen dat de hond niet meer trekt.

Laat je pup zitten, doe zijn halsband om en beloon hem voor het feit dat hij/zij netjes blijft zitten en aandacht voor jou heeft. Herhaal dit een aantal keer.

Loop naast je pup en zorg dat de lijn slap is. Houd de aandacht van de hond vast terwijl hij naast je loopt. Beloon je pup met een brokje na de eerste meter die hij netjes naast je aflegt.

Ga nu een stap verder. Blijft je pup stilstaan, beloon hem dan. Doe dit als je pup omhoog kijkt en oogcontact met je zoekt. Let op de timing en blijf consequent.

Ga weer wandelen en zorg dat je pup naast je loopt. Doet hij dit goed, beloon je pup dan met iets lekkers als hij weer stilstaat.

Volg deze stappen en zorg dat je niks boos zegt. Complimenteer je pup als hij goed gedrag vertoond en negeer het negatieve. Schelden of schreeuwen heeft een averechtse werking.

Lukt dit niet en blijft je pup trekken?

 

De Labradoodle

Het kan gebeuren dat bovenstaande stappen niet helpen. Is het zo dat je pup blijft trekken en er geen verandering optreedt, laat je dan coachen door een ervaren hondentrainer of een gedragstherapeut.

Vooral de gedragstherapeut zal zich kritisch opstellen t.o.v. jouw gedrag. Dit lijkt vreemd, maar honden reageren nu eenmaal sterk op jouw gedrag. Zeker in het geval van ‘trekken aan de riem’ is de eigenaar de schuldige.

Het slecht luisteren

Heel vervelend dat, ondanks dat je naar de hondenschool gaat, dat je labradoodle tijdens het wandelen trekt en niet luistert bij het spelen in de tuin. Het is een veel gehoord verhaal ‘mijn hond niet luistert niet, of ‘mijn hond is enorm koppig. Want tja, je gaat 2x per week naar de hondenschool waar hij wordt getraind en daar luistert hij wel, en begrijpt hij mijn commando’. De grote vraag waar we dan mee blijven zitten is ‘Waarom luistert mijn hond niet’? Wat is de oorzaak van het ‘niet luisteren’?

Een hond leert altijd in vier fases:

Fase 1: De leerfase

Fase 2: Uitvoerfase

Fase 3: De generalisatiefase

Fase 4: Onderhoudsfase

De leerfase: als je bijvoorbeeld je hond ‘zit’ aanleert, leer je je hond, in deze eerste fase, dat hij een beloning ontvangt wanneer hij gaat zitten en hij leert de zithouding aan. Deze leerfase gaat vaak snel.

De uitvoerfase: in de tweede fase koppelen we een commando aan het gedrag, en laten we de ‘beloning’ weg. De hond leert in deze fase om ‘zit’ automatisch uit te voeren.

Vaak denken we dat de hond dit gedrag vanaf dit moment overal en altijd zal begrijpen en uitvoeren. Helaas is dat niet zo. Je hond zal ALLE FASES van het leerproces moeten doorlopen. Honden zijn vaak snel afgeleid en dit deel van de training is het lastigste, het trainen van je hond om niet afgeleid te raken.

De generalisatiefase: De generalisatiefase is de langste en belangrijkste fase. Hierbij is het belangrijk dat we de hond een gedrag aanleren op verschillende plaatsen met steeds grotere afleidingen (geluiden, honden, kinderen…) en met een langere duur en grotere afstanden. Dit is voor hem allemaal nieuw.

Praktisch gezien is het zo dat honden een specifiek gedrag perfect uitvoeren op een voor hen bekende plaats én met de voor hen bekende afleidingen. Maar zodra je hen opdraagt dit gedrag uit te voeren in een onbekende omgeving, met vreemde afleidingen, zal een hond dit niet kunnen uitvoeren.

Het is dus van belang jouw hond het commando/gedrag op zo veel mogelijk plekken leert uit te voeren, zodat de hond weet wat er van hem verwacht wordt.

In deze fase ga je jouw hond trainen om in vele verschillende situaties het commando ‘zit’ uit te voeren. Denk hierbij aan het toevoegen van andere plaatsen, zoals bossen, stranden, winkelcentra etc. en afleidingen, zoals kinderen, andere honden, fietsers, auto’s, geluiden etc.

Je hond leert om te gaan met deze nieuwe plekken en afleidingen en hij wordt getraind in het focussen en luisteren naar jou. Dit is de moeilijkste fase en er gaat heel wat trainingstijd in zitten.

We denken meestal dat onze honden koppig zijn, en niet willen luisteren, terwijl wij het echte probleem zijn. Wij veranderen de situatie de hond begrijpt niet (meer) wat wij van hem verwachten. Goede en consistente training is daarom van zeer groot belang!

Labradoodle Geheimen

Labradoodle geheimen is belangrijk voor de aanschaf

De Labradoodle geheimen

Dit zijn enkele voorbeelden waaraan we moeten werken wanneer we een pup in huis nemen. Ondanks dat we een Labradoodle alleen maar zien als een lieve, actieve en gesocialiseerde hond, is hem of haar dat allemaal aangeleerd.

Wanneer je dus een pup in huis haalt moet je weten waar je allemaal aan begint. Omdat een Labradoodle een actieve hond is, moet hij ook regelmatig, dagelijks, lange wandelingen maken.

Hij moet minimaal een maal per week zeer goed worden geborsteld. Alle losse haren en huidschilfers moeten uit de dichte vacht worden verwijderd.

Labradoodles spelen graag met kinderen en vooral ook met water. Wanneer de kinderen tijdens de zomermaanden met het water aan het spelen zijn willen ze zeker meedoen.

Omdat je alles moet weten van je hond wanneer er zich een onverwachte situatie voordoet, is het belangrijk dat je het boek Labradoodle Geheimen in je bezit hebt. Je moet alles snel op kunnen zoeken als je het niet weet wat je moet doen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *