De aanschaf van een Labradoodle

Labradoodle als pup

Labradoodle als pup

De aanschaf van een Labradoodle doe je niet zo maar even. Je moet eerst je het een en ander afvragen. Waarom zou je kiezen voor een Labradoodle?

Je kunt op een leeftijd komen dat je graag in het bezit zou zijn van een hond. Daarbij is het dan wel belangrijk dat je je vooraf een aantal vragen stelt.

Waarom wil je een hond aanschaffen? Wat voor een hond moet het zijn? Past een hond bij je gezinssituatie? Wil je een hond uit een asiel of wil je een rashond? Moet het een grote hond of een kleine zijn? Heb je voldoende tijd om de hond uit te laten en om te onderhouden. Ben je je bewust van de kosten die een hond met zich meebrengt? Weet je als je een huurhuis hebt of je een hond in huis mag nemen. Dat staat vaak in het huurcontract.

Dit zijn enkele vragen die je je zeker moet stellen.

De aanschaf van een labradoodle als pup

Wanneer je naar een pup gaat kijken, zal je zeker de pup mee willen nemen.

Labradoodle pups

Labradoodle pups

Wanneer je een pup neemt, moet je veel tijd hebben om hem op te voeden en uit te laten. Aan een pup moet je veel tijd besteden.

Ook kost een pup veel geld. Het is niet alleen de aanschaf, maar ook het onderhoud.

Een rashond kost veel meer dan wanneer je een hond uit het asiel haalt.

Nu kun je, als je een rashond neemt als pup, hem of haar volledig naar je eigen handzetten.

Bij de aanschaf van een pup moet je weten of je een reu of teefje wilt hebben.

Kosten in het algemeen

Wanneer je een hond aanschaft moet je rekening houden met de kosten voor de inentingen die jaarlijks terugkomen. Wanneer hij ziek wordt, moet je ermee naar

De Labradoodle pup

Labradoodle pup

de dierenarts wat behoorlijk in de papieren kan lopen. Een jonge hond heeft een mand en speeltjes nodig en zeer veel aandacht. Ook moet hij eten en wormkuren ondergaan.

Ga je naar het buitenland op vakantie dan kan hij mee, maar moet daarvoor wel speciale inentingen hebben. Je kunt je hond ook in een pension achterlaten, maar het is beter om ze mee te nemen.

Wat ook belangrijk is om te bekijken of je voldoende uitgaansgelegenheden hebt in de omgeving waar je woont.

Wat heeft een hond te bieden?

Een hond is trouw aan zijn baas. Van een hond krijg je altijd vriendschap. Een hond is trouw, aanhankelijk en gezellig.

Kinderen en een hond

Wanneer je kinderen hebt, zullen de kinderen zeer blij zijn wanneer ze een hond als huisdier krijgen. Het is belangrijk dat een kind wordt voorbereidt dat er een hond in huis komt. Een kind zal gemakkelijker kunnen wennen aan een pup dan aan een grote hond.

Er moet altijd voorzichtig met een hond worden omgegaan. Een hond zou kunnen bijten.

Indien er een kind uit het gezin bang is voor honden in het algemeen is het niet verstandig om een hond in huis te nemen.

Cavelier als logeerhond

Cavelier als logeerhond

Probeer als je kinderen hebt hoe de kinderen reageren op een logeerhond. Dan zie je of het wel of niet verstandig is ook een hond in huis te nemen.

Wanneer ze enthousiast zijn en zeggen dat ze de hond dagelijks uit zullen laten, eten geven en borstelen, kun je met een gerust hart een hond als huisdier nemen. Een kind kan meehelpen in de dagelijkse verzorging van de hond.

Een rashond of een uit een asiel

Het nadeel van een hond uit een asiel is dat het karakter al is gevormd. Een hond uit een asiel is een stuk goedkoper dan wanneer je een rashond aanschaft.

Het voordeel is wel dat een hond uit een asiel zuiver is. Hij zal zijn behoefte niet meer binnen doen. Wanneer je een hond uit een asiel neemt, geef je hem of haar een nieuw leven.

Als je een rashond aanschaft, weet je over het algemeen wat de eigenschappen van het ras zijn dat je wilt hebben. Er zijn rassen die graag vaak lange wandelingen maken. Er zijn er ook die van nature graag een huis bewaken of jagen.

Honden worden gemiddeld 10 tot 12 jaar.  Grotere honden leven over het algemeen wat korter dan de kleinere.

Koop je een rashond bij een goede fokker dan kun je zien welke gezondheidsonderzoeken hij heeft gehad. De gezondheidsonderzoeken worden bij de Raad van Beheer bijgehouden.

De goede fokker zal de gezondheidsonderzoeken van de pup laten zien als je daar om vraagt.

Goede fokkers

Een goed fokbeleid staat bij de goede fokkers op de eerste plaats. Zij zullen fokken volgens de regels van de rasvereniging.

Toch kun je pech hebben met een hond. Al koop je nog zo’n dure rashond ook deze kan namelijk ziek worden. Dat kan bijvoorbeeld door een erfelijke ziekte, infectie, overvoeding en verwondingen.

Welk ras is voor je aantrekkelijk?

Er zijn veel mensen die graag een hond willen hebben, maar dat niet kunnen in verband met een allergie. Er zijn mensen die ziek worden wanneer ze een hond in huis hebben.

De Labradoodle

Een Labradoodle heeft een krullende vacht

De krullende vacht

Momenteel zijn de Labradoodles erg in trek.  Dat komt vaak wanneer een dergelijke hond vaak wordt getoond op de tv. In het programma “Boer zoekt vrouw” kwam regelmatig de Labradoodle in beeld. De aanschaf van een Labradoodle komt momenteel vaak voor.

Dat vonden veel mensen een leuke hond en hebben daar inlichtingen over ingewonnen. Ze kwamen te weten dat deze hond hypoallergeen is. Dat verspreide zich als een lopend vuurtje.

Het is prachtig om als je een hond wilt hebben een Labradoodle neemt. Het is een prachtig ras die alleen maar positieve eigenschappen heeft.  Het is een hond die heel sociaal is, maar ook intelligent.

Een hondencursus zal hem gemakkelijk afgaan. Omdat het een sportieve hond is, heeft hij veel beweging nodig.

<< Klik op deze link of op een van de afbeeldingen om naar de website te gaan van de Labradoodle waar je alles over deze voortreffelijke honden te weten kunt komen>>

Hypoallergeen

Een heel groot voordeel van de Australian Labradoodle is dat hij hypoallergeen is. Dat wil dus zeggen dat mensen die in principe allergisch zijn voor honden dat niet zijn voor dit ras.

Toch verliezen ook deze honden haren en huidschilfers. Je zult ze echter niet zien. De vacht bij dit ras is zo dicht dat de lossen haren en schilfers niet loskomen.

Daarom moeten deze honden met een vaste regelmaat zeer goed geborsteld worden, zodat de losse haren en huidschilfers worden verwijderd.

Bij de aanschaf van een Australian Labradoodle worden de pups uitvoerig gecontroleerd. Tijdens de nestperiode krijgen ze een volledig medisch onderzoek en ontvangen daarbij dan een gezondheidsverklaring.

Ze krijgen de nodige inentingen en worden gechipt. Dat moet volgens de wettelijke rechtgeving.  Ze worden driemaal ontwormd en eten alleen hoogwaardige voeding.

De kosten van een Australian Labradoodle

De Labradoodle is een populaire hond

De Labradoodle

Een rashond is duurder dan een hond uit een asiel. Nu kost een rashond gemiddeld zo’n €500, maar een Labradoodle is vele malen duurder.

Voor een Labradoodle zijn de kosten toch al snel tussen de €1500 en € 2000. Dat is te danken aan het uitgebreide onderzoek en de manier van het fokken.

Het ontstaan van de Labradoodle

Op een bepaald moment was er een geleidehond nodig voor een persoon die een allergie voor honden had. Het is in Australië begonnen.  Een vrouw had een hulphond nodig voor haar man die allergisch voor honden was.

De Labradoodle

De Labradoodle

In 1988 werd voor het eerst een Poedel met een Labrador Retriever gekruist.  Van het eerste nest dat uit drie hondjes bestond was er een die hypoallergeen was. De hond werd de Labradoodle genoemd.

Daarna is men met meerdere honden gaan fokken om tot het uiteindelijke ras te komen.

Er werden poedels met Labradoodles gefokt en Labradoodles onderling. Uiteindelijk ontstond de Australian Labradoodle uit de Ierse Water Spaniel de  Curly Coated Retriever, Amerikaanse Cocker Spaniel en Engelse Cocker Spaniel. Er werden alleen zuivere bloedlijnen gebruikt.

De eigenschappen van een Labradoodle

Een Labradoodle voelt zeer goed bepaalde emoties aan. Ze zullen proberen om oogcontact te maken en je proberen op te vrolijken.

Het trainen is vrij gemakkelijk. Het is een goede therapiehond of geleidehond.

Ze worden ingezet voor mensen met een visuele stoornis of een andere handicap.

Ook als hulphond bij kinderen die autistisch zijn worden ze gebruikt en bij personen met ADHD of voor een rouwverwerking.

De Labradoodle is graag bij mensen en zijn dol op kinderen. Het is de ideale gezinshond. Ze verharen niet en zijn geurloos en dus niet astmaopwekkend.

De grootte en de kleur van een Labradoodle

De Labradoodle met zijn krullende vacht

De Labradoodle met zijn krullende vacht

Ze zijn in drie verschillende maten aan te schaffen. Afhankelijk van je situatie kun je kiezen voor de grootste. Deze heeft een schofthoogte van 53 tot 63 cm. De middelmaat heeft een schofthoogte van 43 tot 53 cm en de kleinste van 35 tot 42 cm.

De kleur is zeer verschillend. Deze kunnen uiteenlopen van gebroken wit (chalk), karamel, crème, rood, zwart, café au lait, bruin (chocolate), abrikoos (apricot) en zilver.

De aanschaf van een Labradoodle

De aanschaf van een Labradoodle zal je veel pleziergeven. Je moet er wel rekening mee houden dat het een sportieve hond is die graag beweging heeft.

Een kleine heeft dat minder nodig dan de grootte. Ook is de hond zeer geschikt voor kinderen. Het is dus een echte gezinshond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *